create your own banner at mybannermaker.com!
Copy this code to your website to display this banner!
 Guests

8.12.10

hidup xsemestinye indah


hari ini tanggal 9 disember 2010 bersamaan 3 muharram 1432h dalam kalender islam..
hari ini juga last paper final semester untuk si dia,
hari ini juga si dia akan pergi balek bercuti sebelum memulakan perjalanan untuk menimba ilmu pada satu tahap yang lagi tinggi..

ok..nampak cam sedih kan..

yee..aku agak sedih sekarang.amat sedih lagi apabila memikirkan diri ini sebatang kara di bumi sg besi ini..aku akur aku anak sulung yang sering di sanjung-sanjung kat kampung..selalu hepi bila bersama mereka di kampung,kawan-kawan pon hepi go lucky..aku plan,dorang follow..dorang plan,aku follow..

indah bila semua orang mempunyai jiwa yang ingin kn keindahan.
indah bila semua orang tahu peranan masing-masing..
indah bila semua orang dapat menyenaraikan apa yang dia ingin kan dalam hidup..
indah bila semua orang bercakap terus terang.
indah bila semua orang xda masalah..

aku sedih apabila teringat kepada seorang sahabat pena yang aku pernah kenal 3,4 tahun dahulu;beliau tinggal di sini.di bandar metropolitan.yang serba lengkap malah xda kurang nye dari segi pembangunan..namun beliau sering menyatakan hendak melarikan diri dari rumah.
ye..melarikan diri dari rumah...sedih kan..sebab tertekan dengan keluarga especially parent yang sering bergaduh,anak jadi tersepit.*agak2 siapa yang salah?parent dia?beliau sendiri?

sekarang aku mulai paham..
aku menangis sendirian.membawa hati yang sebak apabila mendengarkan kisah berlaku terhadap kedua ibu bapa ku.
aku bersyukur sebab lahir di dunia ini kerana mereka berdua.
aku bersyukur sebab kehidupan aku kebanyakan nye habis di rantauan sehingga sekarang..

tapi

aku sedih,kehidupan di rantauan membuatkan aku pandang endah xendah terhadap masalah yang berlaku antara ibu dan bapa ku.
aku sedih aku gagal membuatkan mereka saling mempercayai satu sama lain.
aku sedih sebab aku terlalu dimanjakan dengan kemewahan cousin2 ku.
aku sedih kepandaian aku masih gagal mengatasi masalah mereka

keluarga aku sama seperti sahabat ku tadi.keindahan yang aku nampak rupa-rupanya lakonan semata-mata..setiap kali aku balek ke kampung halaman,kebahagiaan yang mereka lakukan hanya olahan bagi mengaburi aku yang masih belajar.

kekadang aku rasa aku lah anak sulung yang amat derhaka..parent aku gaduh,aku sering put blame on mom.blame her cause doing all of that.aku rapat ngn ibu.aku xrapat ngn ayah.aku bercakap,bapak aku belum tentu paham ape aku bagitau.tapi ibu,sekali aku cakap,mom cepat paham...selalu manja kan aku.

aku sedih.aku xtau nak selesai kan macam ne..aku pelu korang,sahabat..aku harap korang paham..family problem bukan something yang mudah nak di selesaikan.sumpah xtipu.
aku baru menanges.adek aku dah banyak kali menanges.sebab dorang nampak depan mata.

p/s:kepercayaan antara satu sama laen amat la penting.ye.senang je cakap kan.tapi nak apply ii not as easy as a,b,c...strength materials,arm conflict pon belum tentu dapat setel down this kind of problem.

eh,eh..buat xtau je la kalo aku sendirian.need space sometime.tq..T_T

No comments: