create your own banner at mybannermaker.com!
Copy this code to your website to display this banner!
 Guests

18.1.11

al-hadis

dari abdullah bin amr r.huma berkata,rasulullah S.A.W bersabda;"sungguh akan terjadi atas umatku apa yang terjadi terhadap bani israel.dua-duanya akan sama persis bagaikan sandal dengan sandal.hinggakan jika dahulu ada dikalangan bani israel orang yang berzina dengan ibunya sendiri secara terang-terangan,niscaya akan terjadi di kalangan umatku juga.sesungguhnya bani israel itu terpecah kepada 72 golongan manakala umat ku pula terpecah menjadi 73 golongan,kesemuanya akan masuk neraka kecuali satu golongan".para sahabat bertanya,"siapakah golongan yang satu itu?",rasulullah S.A.W menjawab"yaitu golongan yang didalamnya terdapat aku dan sahabat-sahabatku".(Hr bukhari)


subhanaallah,sungguh aku tertarik dengan ayat hadis ini.sebabnya,haids ini benar-benar membuatkan aku terpikir panjang.di manakah kedudukan aku?apa lagi 72 golongan bani israel itu buat hingga kan israel laknatullah nie sah-sah masuk neraka?banyak sungguh..terpikir kah korang?

setiap kali aku masuk ke kelas CIW,lect aku selalu cerita pasal israel.dy kte,penduduk kt ngra arab iaitu iran,ramai yang berbangsa yahudi laknatullah.mungkin dia lupe ape yahudi buat kt agama islam atau maybe sebab dia black version dan he can talk like agama kteorg nie jahat.dia xkan paham.

btw,bia kte tgk balek sejarah..sebelum datangnya kaum muhajirin(pengikut-pengikut rasulullah S.A.W) berhijrah ke kota madinah,kota madinah didiami oleh 2 golongan iaitu kaum ansar dan yahudi.yahudi laknatullah pada ketika itu menguasai perdangan di madinah.mereka menjual brg dagangan dengan tidak adil,menipu dalam sukatan etc. sehingga la muhajirin masuk ke kota madinah dan rasulullah S.A.W membuat piagam madinah iaitu perlembagaan pertama di muka bumi.semua bersetuju termasuk yahudi turut bersetuju.permulaan nya memang yahudi akur tapi lama-kelamaan,yahudi mula khianat terhadap perjanjian.pecah amanah,jual maklumat hinggakan rasulullah S.A.W halau kaum yahudi dari kota madinah.

kaum yahudi tidak pernah mempunyai sebarang tanah pon di atas muka bumi ini.hidupnya dari dulu lagi menumpang,pelarian.tapi,apa yang kita nampak sekarang,US memberi tanah,bantuan kerumahan malah mengistihar yahudi a.k.a israel secara sah menjadi negara.astagfirullah!

p/s:renung-renungkanlah wahai sahabat.dimanakah kita?tepuk dada,tanya iman.ape yang salah,harap dibetulkan,aku seorang baru belajar,banyak benada perlu aku pely telitikan.

xsehat~~

lme dah aku xupdate blog nie.berhabuk n makin xsmart jadik ye.
bukan ape,aku berkabung sebab my gurl has to leave me here n continue her study at nebraska,lincoln USA..ishk2..separuh hati aku dy bawak k sne smpi aku xhenti2 thinking bout her..nothing can make me happy when get her email or anything that can connect me to her now.rindu weyh!!

arini dah masuk 2minggu dah dikau disana..life tough here.eventhough there is no such thing like snowy,-22'c,piza evryday but it still tough.my phone here was no more ringing like last year..every sec there will always u n ur text.pagi petang siang malam my phone download ur text..now,no more.i can keep my phone without charging for a few days due to that.

demam dah kebah dah..alhamdulillah.syukur pada Allah.sungguh siksa bla diuji oleh-Nya.it just demam.seminggu jak cukup tok bg aku lemah satu badan.but today,i feel better but not completely ok.tapi xpa la,i still can eat,walk n run also this evening.cross country.lari ikot dan je la petang nie.xley la nk pecut2 mcm slalu.


urgghhh..xdak idea.ok la nie jep kot for starting this year?

5.1.11

pergi mengejar impian


setiap kali aku bukak mana-mana sites blog ke ape mesti ada sebut pasal 2011.
cket ke banyak still ada la sembang-sembang tahun baru.
klo xcerite pasal azam baru,pakaian baru,dorang akan cite passal cuti..
aku ada dengar certain mbe aku merungut pasal takwim universiti dorang coz xbagi cuti tym perayaan la.aku lpe perayaan pa.
yang aku taw budak-budak upnm memang xkesah sangat pasal cuti nie..yeke?ehek..

berbelas-belas jam perjalanan dari malaysia ke UNL..hope all in the good condition n perfect way..
pergi?
ye.pergi.kalau dipanjang kan lagi maksud dia bule membawak kepada hijrah.perpindahan dari sesuatu yang baek kepada suatu yang lagi-lagi baek.
sape yang pergi?
spe ek?hehe..

aku,dia,korang semua kene pergi.pergi meninggal kan tabiat lame yang korang penah buat tahun lepas,2010.
try do be good in others aspect.
stop sleeping in the class!
try.memang payah.at least korang try dari tido.
ape kte orang,near to the perfection!

bukan ape,tahun nie aku dah masuk 21.
ada mbe yang dah masuk 21 pon 2,3ari lepas.
bak kte orang,umo 21 nie,klo dah kawen dah dapat zuriat taw.
xcaye?try nengok!
point aku kat sini,klo aku,korang xkeluar lagi dari takuk lame,ape aku nak 'claim' kat zuriat aku?
pergi kejar impian.

awek aku dah pergi dah.
pergi mengejar impian dia selama ini.
rindu?
of course la!!!
klo ikot perasaan,im dying here.sebab rindu sangat-sangat.
tapi xley la camtu kan.
life must carry on.dia kejar impian dia.
aku pon must do the same.
suppose to be i go with her tapi dah TERmasuk kt sini.
ehek:)

papehal pon,aku dah bawak korang pergi bersama aku.
pergi kejar impian.
at least,after doing this thing to the end,korang xmenyesal ngn ape korang buat.
pergi!!!

p/s:seriously i miss u so much,deng.be safe ok back there!!there is no me to care bout u anymore.its all u now.
bytheway,im always refer to the clock down of my blog.that is different of our time now.but then,my love to u still under par and increasing missing u to the fullest.

ya Allah,tabah kan la hati hamba-Mu yang hina ini:(

2.1.11

1st coretan in 2011!!!



segala perasaan berdamping dengan aku di kala ini..2011 datang jugak..tahun yang xpenah sekecoh 2012 kan..kat movie dah ada kua cite 2012..tapi 2011 xdak!!pelik kan2..

tahun ni,awal-awal tahun aku dah rasa bangga sangat kt miss F yang cousin aku selalu dok sebut-sebut..sya bangga sangat kat awak coz awak dapat jgk sambung study kt oversea...u reach ur dream finally..eventough it so tough to pass every stage of it..

sya support awk gilak2..juz kadang-kadang awak xnampak cra sya support sbb sya jeles ngn kawan awak..ntah pape kan awak..papehal pon,awak nak pg dah..be brave ok?chill owest..i will not with u but remember 1 thing..im here owest think of u,pray of u,plan our future,rely on our path become 1...remember that sayang..

tomorrow is D-day...4th jan 2011..u leave me here n bring along with u my soul,my half heart,my feeling..seriously im proud of u!!!!i will wait for..2years not a long period right??2tahun jak pun..u will achieve your 2nd dream there..what ur azam just now?u want 5different cop in your visa???hehehe...u will n i will get the photo of u too..hopefully i get it..lols..

tonyte,sori.i break ur feeling.i just dont want u bring that thing..awk xpdh ngn sya pon psl bnda ya..ya i know,who i am to know bout it..xpelu pon kmk tauk..ur fren no mine pun nak?masih ka ktk pkr gya..huhu..sori2..kmk xptot gya..sori a lot deng..

pagi esok,awak ada mkn2 cket..sya bz kt ctok..i cant come to ur small farewell party..wish im there for u..:(

p/s:arini bday roomte aku,along..sambut kecil-kecilan je..location agak strategik.
cant be so fun coz i have so many feeling right now budd..wish him all the best this year!!!
to fyonna beatrice,i can wait for u everyday..ur temper,ur loving,ur kindness,all of ur character flying around my mind..good luck baby:(