create your own banner at mybannermaker.com!
Copy this code to your website to display this banner!
 Guests

23.3.11

nasihat



post kali nie aku rase agak xpatot sangat nak share sebab ye kan,kite nie dah agak dewasa dan cukup matang untukberfikir mengenai budaya nasihat-menasihati.bukan ape taw,kadang-kadang kite payah sangat nk bukak mulut and say somthing that u have to say while there is unhealthy activity occur infront of u.

ok.ada 3kategori yang patot kite bagi nasihat.

1st,adek-adek atau diorang yang muda bagi kite. yang nie rse nye xd masalah coz we can talk and advise this category by our own without feel wrong on it.salah pon bley jadi betol kalau confident tu muncul tepat2 kat muka.

2nd,kawan a.k.a member.xkesah la dari celah mne kte bley jmpa kawan en.yang nie,mmg pyah la nak nasihat coz what we do is what we will get back.cm klo ko tipu sekali,people can conclude that "u should has not talking to me about this.that.bla bla bla" or "what the hell men?u also do wrong.booshit u!!"...this category la aku nak bncang kn selanjut ye.

3nd is orang dewasa dari kte @ amat dewasa.kategori ini biasa nye slalu jugak berlaku tp mereka yang konfident tahap gaban and has a fact to talk in giving advise,he can make it.bley je kalau nak kan.kan.kan.



kt sini aku nak focus on 2nd category.nasihat kawan-kawan sekeliling anda.yeah.aku amat setuju memang sukar la nak bagi direct advise to this category coz sume dah dewasa.pandai pulak tu.xkan xreti-reti lagi en..

contoh ye;pandai makan,pandai buang.

in this case,we cannot use direct advise.mean that u need to use indirect approach. ok.full stop.

merokok.memang la ramai di antra kta yang merokok.aku xkesah pon tapi supra confirm la aku xske ngn perokok.but then nak buat cne,duet korang.korang punyer suke la kan.susah nak sedar kn dorg tentang bahaya ye merokok.ok.selagi aku bley lari dari perokok,aku lari.tp smpi ble?so,kne la nasihat.care yang aku gne kn,lepak la ngn perokok nie.sound stupid but member en,kne la dok rapat.accompany.doesnt mean we like it!psyho la en.mne la taw terdetik kat hati mbe2 kte tu tok berubah mcm kite yang xmerokok.konon.

tp x semua akan berfikir like the way we are thinking.at least we have to try.mbe penting weyh.serius cakap.klo xd mbe,spe nak tanam kte time mati sbb asap rokok nanti?klo xd mbe,spe nak datang majlis kawen ko.klo xd mbe,spe nak tlg nasihat ko tym ko bersedyh..serius mbe penting gler.aku xtipu.

nie je kot care yang aku ada tok ajar korang2 rajin nasihat-menasihati.

p/s:xtually aku terase ble mbe gtw aku bongok sebab lepak kt tempat budk merokok.terase giler.diorg xsdr kte sayang kt dorg.papepon,aku still sokong campaign anti-smoker even my dad pon perokok tegar.
maaf la kalau ad yang terasa sebab kalau terasa mean that u still have humanity in yourself.*wink*

No comments: